Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Stödbevisningen väldigt viktig” – hör Emma Lundkvist, polisen i Norrbotten, om varför våld i nära relation är svårt att utreda. Foto: Fredrik Sandberg, TT/Anna Wallbrandt, SVT

Polisen i Norrbotten kartlägger farliga män för att minska det dödliga våldet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Norrbotten vill minska det dödliga våldet mot kvinnor. Ett steg för att lyckas är att kartlägga de män som bedöms vara allra farligast.

– Jag kan inte kommentera hur det praktiskt går till mer än att vi tittar på riskfaktorer, säger Emma Lundkvist vid Polisen.

SVT har pratat med två kvinnor som blivit utsatta för våld i nära relation av samma man. De framhåller att kontaktförbudet inte fungerade eftersom mannen ifråga bröt mot det flera gånger innan han häktades.

– Det krävs oftast några överträdelser innan man går in med ett frihetsberövande, säger Emma Lundkvist, gruppchef på Brott mot särskilt utsatta i Norrbotten.

Våld i nära relation

Mannen, som är i 25-årsåldern, har dömts nio gånger på nio år.

Så ska återfallsförbrytare stoppas

Istället för reaktivt ska man nu jobba proaktivt och tittar efter riskfaktorer. Polisen i region Nord, där Norrbotten ingår, har bland annat kartlagt de farligaste männen på en lista – något P4 Västerbotten rapporterade först.

Bland yngre gärningsmän berättar forskaren Shilan Caman att förövarna ofta kontrollerar sina offer via Snapchat-kartan.

I klippet: Hör varför våld i nära relation är svårt att utreda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet