Skandalkonstnären släpper bok om palt

Publicerad

Piteåsonen Karl Fredrik Mattsson släpper en bok med berättelser, historik och med 19 olika recept på palt. Han vill berätta om palt på sitt sätt.

Copywritern och konstnären Karl Fredrik Mattsson är tidigare känd som mannen bakom de falska enkronorna med texten ”Vår horkarl till kung”.  Nu har han åkt uppåt i landet för att möta några intressanta personer och höra om deras förhållande till palt och skrivit en bok om det.

”Fick ståpäls”

Han vill ta reda på var eventuell geografisk paltgräns går, prata med läkare om ”paltschwiimen” eller paltkoma som de flesta brukar kalla det.

I färdigställandet av boken om ett bageri kände han att han ville ha ett nytt roligt projekt att jobba med vid sidan av sina reklamuppdrag i Stockholm. Idén till den här boken kommer från en snilleblixt.

– ”Palt skulle vara intressant” tänkte jag. Det har ju med min bakgrund att göra då jag ursprungligen är från Piteå. Jag gick hem och googlade på ”palt + bok”. Då fick jag, som Gunde Svan brukar säga, ståpäls när jag insåg att det inte fanns någon paltbok, säger Karl Fredrik Mattssson. 

Det är ju inte direkt någon kokbok du skrivit?

– Nej, det blev ju inte det och det var ju inte det jag ville heller. För mig har det varit ganska intressant att tänka på hur stort palt är här uppe i norra Norrland. Alla har en relation till palt, i varje släkt finns det någon som gör den bästa palten, men ingen har berättat om det för omvårlden.

– I boken träffar jag flera intressanta norrbottningar som berättar om sina minnen och relation till palten. Alla har en historia och jag upptäckte att alla blev på bra humör när man började prata om palt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer