I klippet listas fem växter du bör hålla koll – två är förbjudna att ha på sin mark. Här syns Lena Bondestad, Länsstyrelsen i Norrbotten, med ett exemplar av jätteslide. Foto: Randi GItz

Värstingarna som tar över jorden – SVT listar växterna du inte bör ha på din mark

Uppdaterad
Publicerad

Visste du att det är straffbart att låta vissa växter växa på sin mark utan åtgärd? I videon listas fem växter du bör hålla koll på, varav de två första är straffbara att ha på sin mark.

– Jag tycker man ska lära sig ett antal av de här värstingarna.  För att man ska känna igen dem om man hittar dem ute i skogen, på åkrarna eller nära sin trädgård, säger Lena Bondestad, Länsstyrelsen i Norrbotten.

På Skurholmen i Luleå har kommunen bekämpat jätteslide. Jättesliden har huggits av och presenning med grus har lagts ovanpå.

Jätteslide är en nära släkting till parkslide som är känd i södra delarna av landet för att vara ytterst svår att bekämpa. Den tar sig in i hus och reagerar mot bekämpning med att skicka rotskott lång ut från moderplantan. På Notviken i Luleå har parkslide bekämpats.

Hittar flera ”rymlingar” i buskagen

Lena Bondestad hittar dock en slideplanta som klarat sig undan bekämpningen och visar upp de bambuliknande stammarna från en torkad jätteslide.

Hundra meter bort hittar vi en ståtlig tremetersplanta av jätteslide och växterna har förmodligen rymt från trädgårdar och Lena hittar fler rymlingar från andra arter i buskagen.

Kan man själv göra något?

– Hittar du dem på egen mark så tycker jag du ska ta bort dem. För har du inte problem med dem i dag så får du säkert det kommande år, säger Lena Bondestad.

Växtmaterialet från de invasiva arterna ska förpackas i sopsäckar och skickas till brännbart. De ska alltså inte dumpas bland annat trädgårdsavfall.

Här på Skurholmen i Luleå har man bekämpat jätteslide och täckt marken. Stammen är bambulik och ihålig. Foto: Randi Gitz

Rapportera in fynden

  • Länstyrelsens Lena Bondestad uppmanar till att rapportera in fynd och foton av arter som är invasiva. Det kan man göra på invasivaarter.nu  och Artfakta från SLU Artdatabanken  där man lägger upp foto och koordinater.
  • På webbsidan finns också bilder på arterna att jämföra med.
  • Hittar man invasiva arter på annans mark ska man i första hand rapportera in fynden på www.invasivaarter.nu, då kommer Länsstyrelsen kontakta markägaren såsmåningom.
  • Man kan också ringa Länsstyrelsen om man ser att en markägare länge underlåter att ta tag i problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.