Stammen är bambulik och bladen relativt stora. Foto: Randi Gitz

Monsterväxt sprider sig i norrbottniska trädgårdar: ”En ulv i fårakläder”

Uppdaterad
Publicerad

Den listas inte som en förbjuden växt, men Länsstyrelsen i Norrbotten går ändå ut med en varning.

– Det är en varg i fårakläder, säger länsstyrelsens Lena Bondestad.

Lena tar oss med till en plats på Örnäset där plantan växer på kommunal mark. Den är säkert tre meter hög och är spridd på tio meter i diameter. Det verkar vara en sort slide, men trots att många experter tittat på växten så har man ännu inte lyckats artbestämma den.

– Många arter har blivit invasiva efter att vi tagit in i dem trädgårdar för att de är jättesnygga, pampiga och sprider sig lätt, säger Lena Bondestad.

Det bör du tänka på innan du planterar

Hon tipsar också om att kolla innan man köper en planta i handelsträdgården.

– Står det att den sprider sig friskt eller väldigt lätt så kanske man inte ska ta in den i trädgården.

Inte förbjuden men lömsk

Inte ens Norrlandskusten är förskonad från den fruktade parksliden och i sommar har både Luleå kommun och Länsstyrelsen varit ute i fält för att få bukt med olika invasiva växtarter. Den växten som man nu varnar för är en annan sorts slide som är vanlig i trädgårdar i norr.

I klippet visar Lena Bondestad ”ulven i fårakläder” och varför man varnar för den.

Här är växten som Länsstyrelsen i Norrbotten varnar för. Stammen är bambulik och bladen relativt stora. Foto: Randi Gitz

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.