Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pappan fortsätter vara tyst i förhör – säger ingenting om den dagen Foto: Jimmy Bäckström/ SVT

Pappa i Luleå åtalas för mord på 8-åriga Tintin efter vårdnadstvist

Uppdaterad
Publicerad

Den pappa i 45-årsåldern som misstänkts för mord på sin 8-åriga son på Porsön i Luleå åtalas nu för mord. Enligt åklagaren har han använt strypande eller kvävande våld på sonen i samband med ett två timmars umgänge.

Det var 8 januari som pojken hittades död i pappans lägenhet på Porsön i Luleå. Polis kom till platsen efter mammans larm om att sonen inte överlämnats.

8-åringen, som kallades Tintin, hittades avliden i ett tomt badkar.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

Enligt stämningsansökan mot pappan har sonen strypts eller kvävts. Åklagaren menar även att gärningen ska ha föregåtts av noggrann planering och hänvisar till ett handskrivet brev och anteckningar som hittats i lägenheten.

Krav på lagändring

Fallet har väckt stor debatt eftersom mamman, skolan och polisen larmat om pappans agerande som ska ha eskalerat sista året.

Vårdnadstvisten pågick nästan hela sonens liv och sista beslutet togs 22 december i fjol. Luleå tingsrätt stoppade umgänge varannan vecka men beslutade att sonen skulle umgås med pappan två timmar varannan lördag och söndag.

Åklagarens bevisning

Det har gjorts en liten rättspsykiatrisk utredning av pappan som pekar på att det kan misstänkas att han lider av en allvarlig psykisk störning. Varken i den rättspsykiatriska utredningen eller i förhör svarar han på frågor om vad som hänt den dagen.

En text från förundersökningen där pappan berättar om hans tanke med att döda Tintin, enligt åklagaren. Foto: Polisen

Under rättegången kommer poliserna som var först på plats att höras, samt uppspelning av deras nya kroppskameror. Även rättsläkaren och anhöriga till pojken om hur pappan agerat tiden före det misstänkta mordet.

Utöver åberopar åklagaren DNA- och telefon-analyser för att visa att det var bara pappan och sonen på plats i bostaden.

SVT Norrbotten återkommer under eftermiddagen när förundersökningsprotokollet blir offentligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misstänkta mordet på åttaåringen – detta har hänt Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

Mer i ämnet