Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under torsdagen häktades den misstänkte mannen kring mordet på 8-åringen. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Polisens larm och 8-åringens rop på hjälp innan misstänkta mordet i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I sju år pågick mammans kamp för ensam vårdnad. Trots larm från socialtjänst, polis och skola beslutade Luleå tingsrätt att pappan hade rätt till umgänge. Drygt två veckor efter beslutet hittades pojken död hos pappan. 

Det senaste beslutet i vårdnadstvisten var att pappan skulle få träffa sonen två timmar varannan lördag och söndag. Den 6 januari skickade mammans advokat det sista mejlet till pappan om när och var han kunde hämta pojken och när mamman skulle hämta.

Två dagar efter mejlet grips pappan, 18:04, misstänkt för mord.

Blir rädd av att se pappan på stan

Socialtjänsten i Luleå kopplades in när mamman ville att sonen skulle få hjälp att hantera sina umgängestillfällen med pappan.

Flera av utredningarna kommer fram till att sonen utsätts för psykiskt våld när pappan ständigt talar illa om mamman, samt att sonen visar tydliga tecken på stress och oro inför kontakten med pappan.

”Saker som gör honom orolig är när pappan dyker upp fast han inte ska, eller om han ser honom på stan, då blir han rädd.”

Tvingades gråtandes till pappan

I januari i fjol larmas polisen till mammans adress efter att pappan skriker, tutar med bilen och bankar på hennes dörr – allt inför sonen. Polisen avvisade pappan, men eftersom han vid den tidpunkten hade rätt till umgänge tvingas polisen släppa iväg sonen med pappan.

Den händelsen anmäls av polisen:

”Polis följer pojken in i huset för att han ska säga hejdå till sin mamma och inne i huset börjar han gråta och säger att han vill inte åka med sin pappa. Han säger att pappan sagt att mamman är ett byte och han är ett lejon och det är synd att det inte är på riktigt för att man inte får döda människor. Polis kontaktar socialjour som enligt polisen inte kan göra något med anledning av dom. Pojken sätter sig motvilligt i bilen fortfarande ledsen och patrull känner stor oro.”

Släkt och skolans larm

I slutet av samma månad kommer ytterligare två orosanmälningar. En anhörig anmäler att pappan kommit oanmäld till deras bostad. Tre dagar senare anmäler skolan att pappan kommit oanmäld vilket gjort pojken rädd.

”Han knyter sig till pedagog på fritids och frågar upprepande vad klockan är. Han säger att han vill stanna längre.”

Ansökte om utländskt pass

Kampen om vårdnaden har även gått igenom alla rättsinstanser. 2017 beslutade tingsrätten om gemensam vårdnad. Pappan fick rätt till varannan-helg-upplägg men 2021 ändrades detta och mamman får ensam vårdnad och pappan enbart telefonkontakt.

Sedan dess har ärendet både varit uppe i hovrätten och tingsrätten sedan pappan ansökt om ett utländskt pass för sonen. Det gjorde att tingsrätten minskade pappans rätt till umgänge – mer om det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.