Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte se barn fara illa” – hör Tintins moster, Sahar Ström om kampen sedan mordet. Foto: Filip Öhman/SVT och privat

Ett år efter mordet på Tintin: ”Tvångsumgänge får inte ske”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan 8-åriga Tintin i Luleå mördades av sin pappa. På årsdagen anordnades en manifestation för att stoppa tvångsumgänge med våldsamma föräldrar.

– Vi är här för att hedra för honom och uppmärksamma andra barn som är i samma situation som Tintin. För det här får inte ske, säger moster Sahar Ström.

Det var den åttonde januari 2023 som Tintin hittades död i pappans lägenhet. Detta efter att mamma Sanam Gharaee, som hade vårdnaden, larmat om att sonen inte överlämnats som planerat.

I sju år kämpade mamman för att skydda sin son. Men trots från larm från socialtjänst, polis och skola beslutade tingsrätten att pappan hade rätt till umgänge.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

Vill stoppa tvångsumgänge

Fallet har väckt stor debatt om tvångsumgänge. Krav på lagändringar har ställts för att stoppa barn från att behöva umgås med våldsamma föräldrar.

Lex Tintin-föreningen har under året träffat statsministern och politiker för att få till en förändring.

– Det har inte hänt något. Vi kan inte vänta, vi kan inte se barn fara illa som Tintin. Tvångsumgänge får inte ske, säger Sahar Ström.

”Ett väldigt tufft år”

På årsdagen anordnades manifestation i centrala Luleå, men även i Stockholm, Umeå och Karlskrona.

– Det har varit ett väldigt tufft år. Ingen förälder vill se sitt barn dö. Om vi gör det här och lyckas, det kommer bli helt fantastiskt.

Pappan, som är i 45-årsåldern, dömdes till livstids fängelse för mordet.

Hör mostern om kampen för Tintin – och andra utsatta barn – i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

Mer i ämnet