Nära anhöriga till den 8-åring vars pappa är misstänkt för att ha mördat honom kräver nu en lagändring för att skydda barn i utsatta situationer. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Familjen kräver lagändring efter misstänkt mord på 8-åring i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

En pappa i 45-årsåldern är anhållen misstänkt för mord på sin 8-årige son på Porsön i Luleå. Nära anhöriga till 8-åringen kräver nu en lagändring och menar att mammans desperata kamp för att skydda sonen inte togs på allvar av domstolarna.

I söndags larmade mamman polisen om att sonen inte överlämnats som planerat efter umgänget med pappan. Det blev slutet på en vårdnadstvist som pågått nästan hela pojkens liv och där socialtjänsten, anhöriga, polisen och skolan larmat om sonens oro för att umgås med pappan.

Mannen är nu anhållen misstänkt för mord på sannolika skäl och nekar till brott.

”När ska vi lyssna på barnen”

SVT Nyheter Norrbotten har pratat med pojkens anhöriga om hur deras värld har rasat och hur de önskar att ingenting liknande ska hända någon annan igen. De har nu startat ett upprop på sociala medier som kräver förändring.

Pojkens släktingar skriver om hur 8-åringen längtade efter att åka till fjällen och hur de i månader skyddade honom från att behöva åka till pappan när han grät.

Men Luleå tingsrätt ansåg att två timmars umgänge var lämpligt och det var vid ett sådant umgängestillfälle som pojken dog. Släktingarna kräver en lagändring som gör att domstolarna lägger större vikt vid barnens rädsla inför att träffa sin förälder än vid rätten till umgänge.

Familjens larm

I januari i fjol gjordes flera larm om hur pappans beteende påverkade sonen. Larmen kom från släktingarna, skolan och polisen men domstolen beslutade i december att pappan skulle ha rätt till visst umgänge med sonen.

Anhöriga larmade socialtjänsten om hur pappan oanmält kommit till deras bostad. Pojken blev rädd och sprang upp på övervåningen och gömde sig när han såg pappan komma in på gården.

8-åringen berättar själv för socialtjänsten om hur han blir rädd när han ser pappan oplanerat på stan och hur ofta han vill träffa sin pappa:

”Ja det är svårt, det allra skönaste hade varit om jag fick bestämma själv när jag känner för det. Men skulle det vara bestämda tider hade det varit bra med en gång varje månad.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.