Åklagaren Lindha Strömberg berättar att det pekar på att den 8-årige pojken i Luleå utsattes för brott när han avled. Foto: Adam Berlin/SVT

Rättsläkarens utlåtande: Fynden talar för att 8-årige pojken i Luleå har dödats

Publicerad

En 8-årig pojke i Luleå hittades död hemma hos sin pappa på Porsön i söndags. Nu är rättsläkarens utlåtande klart och enligt åklagaren talar fynden starkt för att hans död har orsakats av en annan person.

Det var i söndags som pojkens mamma larmade polisen efter att sonen inte överlämnas till henne i tid. Polisen åkte hem till pappan och hittade sonen avliden.

Pappan greps och anhölls senare av åklagare misstänkt för mord på den lägre misstankegraden. Mannen hördes under tisdag och enligt åklagaren stärktes misstankarna efter det.

– Pappan är förhörd och förnekar brott men vi tror oss ha en bild av vad som har hänt, sa Lindha Strömberg under tisdagen.

Döden orsakad av annan person

Under onsdagen kom rättsläkarens utlåtande om vad som har orsakat pojkens död. Åklagaren vill inte gå in på dödsorsaken, men säger att det pekar mot att brott har begåtts.

– Fynden talar starkt för att döden har orsakats av annan person. Exakt vilka skador eller dödsorsak det handlar om vill jag inte gå ut med nu, säger Lindha Strömberg.

Begärs häktad för mord

Under onsdagen lämnade Strömberg in en häktningsframställan till Luleå tingsrätt. Där kommer pappan ta ställning till mordanklagelserna och rätten besluta om han ska häktas eller försättas på fri fot.

Häktningsförhandlingen börjar klockan 11 imorgon (torsdag).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett barn misstänkts ha mördats i Luleå under söndagskvällen. Foto: Fredrik Sundvall / Foto i Norr

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 8-årige Tintin i Luleå

Mer i ämnet