Sammanlagt 80 hundar med okänd bakgrund hamnade på en gård i Kardis i Pajala. Jordbruksverket har beslutat att samtliga ska avlivas. Foto: Privat

Paret utanför Pajala hittade 80 hundar i en skåpbil: ”En hemsk syn”

Publicerad

Det var paret Michael och Yvonne Steindl, i byn Kardis utanför Pajala, som tog hand om de 80 hundar som Jordbruksverket bestämt ska avlivas på grund av rädsla för att de bär på smitta.

– Vi skulle bara hjälpa en kvinna som fått problem med sin skåpbil – så det var en chock att öppna dörren och hitta 80 hundar i dåligt skick, säger Michael Steindl.

Händelsen började i förra veckan när paret fick ett telefonsamtal från en kvinna som de tidigare köpt en häst av.

– Hon ringde och sa att hennes mor hade fått problem med sin bil och att hon var i våra trakter och behövde hjälp. Hon berättade också att hennes mor hade med sig sex till åtta hundar och tre hästar. Vår gård är inte jättestor men vi tänkte att vi kunde hjälpa till, berättar Michael Steindl.

”Bajs och kiss överallt”

När kvinnan parkerat på Steindels gård så var det dags att öppna dörrarna på skåbilen:

– Oj, det var en hemsk syn! Det var jättemånga hundar av olika raser och flera valpar. De var i jättedåligt skick och de hade bajsat och kissat överallt. Det stank fruktansvärt!

En del hundar satt i burar, andra var lösa i skåpbilen.

Löste det akuta

Paret började genast lasta ut hundarna, placerade dem i en rastgård, och såg till att de fick vatten och mat.

– Så fort vi hade löst det akuta med hundarna och hästarna så ringde vi polisen.

Efter polisens besök omhändertog länsstyrelsen i Norrbotten samtliga hundar och placerade dem på ett hundpensionat. I onsdags beslutade Jordbruksverkat att samtliga hundar ska avlivas på grund av smittskyddsskäl.

De 80 hundarna var svårt medtagna efter färden i skåpbilen. På plats hos familjen Steindl utanför Pajala fick de mat och vatten. Foto: Privat

”Ett enormt lidande”

Hästarna står fortfarande kvar på Steindels gård.

– Vad som händer med hästarna vet vi inte än. Vi har flera egna djur, men de har inte varit i kontakt med vare sig hundarna eller hästarna som vi tagit hand om och vi är noga med saneringen, säger Michael Steindl.

Paret har mått mycket dåligt av händelsen:

– Vi har blivit vittne till ett enormt lidande. Det är jättehemskt att alla hundar ska avlivas.

Skåpbilen där de 80 hundarna fraktades under svåra omständigheter. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.