Sameradion & SVT Sápmi har granskat samtliga personer som ställer upp i Sametingsvalet. Bilden är från Sametingets plenum. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Partiledare åkte dit för rattfylla

Uppdaterad
Publicerad

En av partiledarna i sametingsvalet körde bil med för mycket alkohol i kroppen. Det visar Sameradion och SVT Sápmis granskning av de 286 kandidaterna i Sametingsvalet.

Sameradion och SVT Sápmi har med hjälp av Sveriges Radions Digitala Insatsstyrka gått genom bakgrunden på samtliga personer som kandiderar för en plats i Sametinget.

Granskningen visar att 19 personer har erkänt minst ett brott för rättsväsendet genom ett så kallat strafföreläggande. Detta innebär att en misstänkt får skriva under på att hen är skyldig till ett brott.

Sameradion och SVT Sápmi

Körde rattfull

Åklagare låter då bli att väcka åtal, rättegången uteblir och den skyldige får sitt straff direkt. Strafföreläggande ges bara vid mindre allvarliga brott.

Lars Wilhelm Svonni, partiledare för nybildade Samiska folkomröstningspartiet, har ett strafföreläggande sedan han körde rattfull i Kiruna i höstas.

Då hade han 0.26 milligram alkohol per liter utandningsluft. Gränsen för rattfylla är 0.10 milligram alkohol per liter utandningsluft – vilket motsvarar 0.2 promille i blodet.

En människa skadades

Lars Wilhelm Svonni vill inte låta sig intervjuas på band men berättar att han hade kvar alkohol i kroppen dagen efter han druckit. Han vill inte kommentera ärendet mer än så. 

Josefina Skerk, vice ordförande för styrelsen i Sametinget, är en annan av personerna med ett strafföreläggande bakom sig.

För två år sedan brast hon i uppsikten framåt då hon körde bil och kom över på fel sida av vägen. Detta resulterade i en kollision med ett mötande fordon med sak- och personskador som följd. Påföljden blev böter. Hon vill inte kommentera saken till Sameradion och SVT Sápmi.

Stoppades av polis

Sameradion & Sámpis granskning av kandidaterna i Sametingsvalet visar också att Samelandspartiets Åsa Blind i Gällivare har åkt fast för rattfylleri och tvingats betala böter. Åsa Blind är ledamot i sametingets språknämnd och står som fjärde namn på en av partiets listor inför det här valet.

Hon blev stoppad av polisen för fem år sen och hade 0,31 milligram alkohol per liter, i utandningsluften när hon blåste. Gränsen för rattfylleri är 0,1 milligram och gränsen för grovt rattfylleri är 0,5 milligram per liter.

Ångerfull

Åsa Blind vill inte kommentera på band, men säger sig vara ångerfull idag. Hon säger att det aldrig hänt tidigare och inte heller efter det inträffade. Hon hade druckit några glas vin dagen innan med sina kompisar och säger att hon skäms över det inträffade.

Åsa Blind säger sig vara medveten om det ansvar hon har som politiker gentemot väljarna, men samtidigt menar hon att politiker också är vanliga människor som gör fel ibland.

Ledamöter med strafföreläggande uppdelat på partier

Samerna 6

Jakt- och fiskesamerna 5

Samelandspartiet 4

Samiska folkomröstningspartiet 3 

Landspartiet svenska samer 1

Här är några brotten som kandidaterna erkänt att de begått:

Rattfylleri, fortkörning, brott mot djurskyddslagen, egenmäktigt förvarande, skogsvårdsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet