Piteå sjukhus gör en lex Maria anmälan efter att en multisjuk patient föll och fick en höftfraktur. Patienten avled senare. Foto: TT

Patient avled efter fall på sjukhuset i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

En multisjuk patient på Piteå sjukhus föll och fick en höftfraktur som konstaterades först efter tolv timmar. Patienten, som vårdades för hjärtsvikt, försämrades därefter snabbt och avled kort därpå.

I  lex Maria-anmälan skriver chefsläkaren att hjärtsvikten i kombination med frakturen kan ha bidragit till en ökad belastning av hjärtat, som ledde tll dödsfallet.

Gick upp under natten

Fallet inträffade när patienten själv gick upp under natten för att besöka toaletten och då ramlade så illa att hen drabbades av en höftfraktur på ena sidan.

Syftet är säkrare vård

Enligt lex Maria är vårdgivaren skyldig anmäla händelser där patienten utsatts för skada eller risk för skada som följd av den vård patienten fått. Syftet är att säkra kvalitén i hälso- och sjukvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer