Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör huvudskyddsombudet Erik Kalander om förutsättningarna att locka tillbaka de som lämnat akuten i Gällivare.

Personal flyr akuten i Gällivare – många har sagt upp sig

Publicerad

Sedan våren tills nu har flera anställda lämnat akutavdelningen på Gällivare sjukhus. Det på grund av att ett förslag om förlängda arbetstider från Region Norrbotten inte mottagits väl. Konsekvenserna kan bli en rejäl personalbrist vid jul.

Allt fler säger upp sig från akutavdelningen på Gällivare sjukhus. Sedan våren har en stor del av personalen valt att säga upp sig på grund av dåliga arbetsförhållanden. Då föreslog Region Norrbotten att arbetspassen skulle förlängas. Ett förslag som inte togs mot väl av personalen på avdelningen.

– Det slutade i rejäl oenighet. För det är inte bra för arbetsmiljön, säger Erik Kalander, huvudskyddsombud på akutavdelningen i Gällivare.

Facket vill nu se stora förändringar på arbetsvillkoren.

– Det behöver vara en attraktivitet som arbetsgivare med en balans mellan arbete och fritid för att hinna återhämta sig. Men det verkar inte ske, säger Kalander.

Uppsägningar

I takt med att många sagt upp sig från avdelningen finns nu stora risker för en stor personalbrist vid jul.

I klippet hör du Erik Kalander om den stora oenigheten mellan Region Norrbotten och de anställda på Gällivare sjukhus akutavdelning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer