Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Vårdförbundets Karin Jonsson om arbetsmiljön på akuten vid Sunderby sjukhus. Foto: Anna Wallbrandt/SVT, Amanda Liikamaa/SVT

Personal på Sunderby sjukhus: Fortsatt kaos på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Personal vittnar om fortsatt kaos på Sunderby sjukhus akutmottagning. Enligt en källa till SVT har flera patienter fått vänta länge på akuten – vissa upp emot ett dygn.  

– Så länge det finns en enda människa som övernattar på akuten så är det en enda för mycket, säger Karin Jonsson, Vårdförbundet Norrbotten.  

Efter en genomförd tillsyn av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) visade det sig att sjukhuset hade för få vårdplatser och att patienter spenderade för lång tid på akuten. Förutom IVO:s krav på bättring så satte regionen ett eget – att 90 procent av patienterna ska lämna akuten efter fyra timmar på sjukhuset.  

Personal vittnar nu om att situationen inte har blivit bättre sedan SVT rapporterade om detta i juni.  

”Tio stycken som väntat på akuten under natten, varav fyra stycken väntat i drygt ett dygn”, skriver uppgiftslämnaren.  

”Ett sjukhusproblem”

Vårdförbundet ser allvarligt på situationen som skapar stora arbetsmiljöproblem och riskerar patientsäkerheten.  

– Jag vet att cheferna på akutmottagningen är väldigt måna om att få till det här men problemet vilar inte enbart på akuten utan det är ett sjukhusproblem, säger Karin Jonsson.

Hon är tillförordnad vice ordförande på Vårdförbundet, Norrbotten. 

– Arbetsmiljöproblemen och arbetsbelastningen hamnar på de som jobbar på akuten. Och patientsäkerheten riskerar att bli åsidosatt givetvis, när man inte bara har ett akutflöde att hantera utan också kvarliggande patienter, säger Jonsson.

Regionen svarar

Akutmottagningens verksamhetschef, Mattias Josefsson, säger att det har blivit bättre efter sommaren men erkänner att läget är långt ifrån bra och att det är en högt prioriterad fråga för regionen.  

SVT har sökt Moa Bjerner, regionchefläkare på Region Norrbotten, angående vårdplatserna men utan framgång.

I klippet bemöter Josefsson kritiken och berättar när situationen kan komma att förbättras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör akutmottagningens verksamhetschef, Mattias Josefsson, om den ansträngda situationen på Sunderby sjukhus. Foto: Region Norrbotten (stillbild), SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Norrbotten
Mer Nyheter