Se den stora skogsbranden i Vidsel – och pilotens berättelse

Publicerad

Norska helikopterpiloten Morgan Isaksen är en av dem som just nu bekämpar skogsbränderna i länet.

Vid lunchtid på onsdag rasade åtta skogsbränder i bland annat Jokkmokk, Överkalix, Gällivare och Älvsbyn. I Lapmoberget i Jokkmokks kommun brinner det på en yta av omkring 100 hektar och räddningsarbetet är nu inne på sitt tredje dygn.

Läget är minst sagt ansträngt, räddningstjänsterna arbetar med all den personal som finns tillgänglig och man har även kallat på förstärkning i form av helikoptrar, hemvärnet och även frivilliga krafter.

45-50 grader i cockpit

Morgan Isaksen, norsk helikopterpilot, har under veckan ryckt in för att släcka skogsbränder i Norrbotten. Så här skriver han om sin arbetssituation på sociala medier:

”Solen bränner intensivt. 32 grader på marken. I cockpiten är det varierande mellan 45 och 50 grader. Röken drar in genom den lilla luckan i dörren. Flightsuiten är för länge sedan utbytt mot t-shirt och shorts.

Hettan och stanken från brinnande ljung och tjära är intensiv. Svetten rinner, munnen är torr. Elden sprider sig överallt. Har man bombat något längs 200-meterslinjen, kan man bara rycka tillbaka till början igen.”

”Där nere är de riktiga hjältarna”

”Man håller på i två timmar. Sen fyller man på bränsle, samtidigt som man får en knapp handdusch under tankbilen som står bredvid... så är man igång igen. Ny runda. Nya flammor. Mera rök. Fan. Och där nere på backen är de verkliga hjältarna. Brandkåren, räddningstjänsten, civilförsvaret.”

Läs hela inlägget här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Norrbotten 2018

Mer i ämnet