Kiruna flygplats är en av fem flygplatser där fjärrstyrd flygledning kan komma att införas. Foto: SVT

Pilotfack varnar för fjärrstyrda torn

Uppdaterad
Publicerad

Svensk pilotförening varnar för en alltför snabb övergång till fjärrstyrda flygledartorn som bland annat ska införas på flygplatsen i Kiruna.

SVT Norrbotten har tidigare berättat om planerna på att införa fjärrstyrning av flygledartorn på fem platser i Sverige, Malmö, Umeå, Kiruna, Östersund och Visby.

De traditionella flygledartornen  är tänkta att ersätts av centraler som kontrollerar flygtrafiken via bildöverföring till flygledare som ska sitta på Arlanda. Redan nu fjärrstyrs trafiken i Örnsköldsvik av flygledare i Sundsvall.

Enligt pilotfacket Svensk pilotförening har driftsättning av fjärrstyrning skett utan någon djupare dialog med operatörer och övriga intressenter. I ett pressmeddelande säger Tomas Gustafsson, ordförande för Flygsäkerhetskommittén (FSK):

”FSK är inte motståndare till en utveckling av RTS, men det är vår uppfattning att brukarna står dåligt förberedda inför den omfattande förändring som LFV aviserat.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flygplats kan bli fjärrstyrd

Mer i ämnet