Ebba Karlsson på Bergviksskolan i Piteå är inte van att äta palt hemma men när det är paltkalas och Piteå firar 400 år så passar hon på att smaka. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Staden fyller 400 år – alla Piteåbor bjuds på palt

Uppdaterad
Publicerad

För precis 400 år sedan, den 12 maj 1621, fick Piteå rätt att kalla sig stad – och det firas så klart med att äta pitepalt. Piteborna får gratis paltkuponger, och skolor och äldreboenden serverar rykande färsk pitepalt.

Firandet startade redan vid lunchtid  på onsdagen då skolor och äldreboenden bjöds på palt och SVT var med när eleverna på Bergviksskolan fick smaka Piteås egen ”nationalrätt”.

– Vi brukar inte äta så mycket palt hemma, berättar Ebba Karlsson, elev på skolan.

I klippet ovan kan du höra vad fler barn tyckte om att få palt till lunch.

Gratis palt i affärerna

Det stora paltkalaset fortsätter under kvällen. Piteåborna har fått kuponger för att kunna hämta ut gratis palt i sina matvarubutiker som de kan äta när det digitala firandet börjar. Bland annat uppträder artister med rötterna i Piteå även Paltakademin finns på plats.

– För 400 år sedan fick Piteå sina rättigheter att kalla sig för stad/kommun. Detta jubileumsfirande blir unikt och spännande och vi vill att så många som möjligt ska kunna vara med och känna sig deltaktiga, säger Helena Stenberg (S), kommunalråd i Piteå.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.