Hotellpråmen med 220 lägenheter ska ankra utanför Piteå. Foto: Bibby Maritime

Omdiskuterad hotellpråm läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

Bygglovet för den omdiskuterade hotellpråmen i Piteå läggs på is fram till mitten av juni. ”Vi säger ja om alla avtal är uppfyllda”, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Britt Fäldt (V).

Det flytande hotellet Bibby Stockholm är 93 meter långt, har tre våningar och totalt 220 rum och enligt planerna ska den förtöjas vid Sandholmen i två år. Och det är de anställda som ska bygga 179 vindkraftverk i Markbygden som ska bo där.

”Väldigt känslosamt” 

Men frågan är känslig i Piteå och nämndsordförande Brith Fäldt (V) har blivit nedringd av kritiska personer.

– Det här är väldigt känslosamt och det är många som undrar hur vi tänker eftersom det redan finns hotell i Piteå, men vi är en myndighetsnämnd och vi måste fatta korrekta beslut med stöd av lagstiftningen. Vi säger ja om alla avtal är uppfyllda, säger hon.

”Åt helsicke”

SVT Nyheter Norrbotten frågade några piteåbor vad de tycker om planerna på ett stort flytande hotell vid Sandholmen.

– Jag tycker att det är käpprätt åt helsicke. Det finns andra boenden än sånt där, säger Staffan Pettersson.

– Ja, inte vet jag. Hotellpråmen är inte attraktiv i alla fall, tycker Madeleine Berglund.

– Hotellen förlorar på det här. De får färrre kunder, säger Berne Viklund.

– Vad fånigt. Var är konflikten? De får väl bo var de vill. Om de kan bo billigare och närmare jobbet så är väl det bra, menar Hans Pettersson.

Saknas handlingar

Men bygglovsfrågan är fortfarande inte avgjord.

Samhällsbyggnadsnämnden kunde inte fatta beslut eftersom det saknades handlingar och det handlade bland annat om en kontroll av pråmens brandskydd.

Frågan kommer upp för behandling igen den 14 juni.

– Brandskyddet är en sak, men det saknas också handlingar om en avvecklingsplan som ska finnas när man söker bygglov, säger Brith Fäldt.

Hon berättar också att det finns olika syn på saken inom nämnden.

– Bland nämndsledamöterna så finns det de som tycker att det är fel att säga ja till bygglovet och att det är viktigare att jobba med det lokala näringslivet, och jag har förståelse för det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.