Många nätförövare finns på sociala forum som är populära hos barn. Arkivbild. Foto: SVT

Lågstadieelever i Piteå varnas för vuxna som vill ha nakenbilder

Uppdaterad
Publicerad

Piteåskolorna i Svensbyn och Böle går ut med en varning för gromning – till lågstadieelever. Ett brev har skickats hem till föräldrar att det förekommer att vuxna vill ha nakenbilder på barn. Det rapporterar Piteå-Tidningen.

– Tidigare har vi gått ut med det på mellanstadiet, men vi har aldrig gjort det på lågstadiet. Man har ju aldrig trott att små barn i årskurs 2 och 3 ska råka ut för det. Det här behöver alla föräldrar ta del av, säger Elisabeth Hortlund, rektor på bägge skolorna, till PT.

Skolorna har hört att gromning florerar i omgivningen men inte specifikt i Böle och Svensbyn. Nu kommer man att ta upp ämnet på lektioner och till föräldrarna är uppmaningen att inte ha dator och telefon på avskild plats.

Gromning

  • Gromning innebär att någon föreslår en träff eller stämmer träff med barn under 15 år i sexuellt syfte. Med träff menas både fysiska möten och möten på nätet. Den första kontakten sker ofta på sociala medier eller spel. En förövare kan ha kontakt med flera hundra barn samtidigt.
  • Genom bekräftelse, mutor, utpressning eller rena hot försöker förövaren få barnet att posera naket eller att träffas så att förövaren kan begå sexuella övergrepp. Gromning kan ge böter eller fängelse i upp till två år.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.