Anders Lundkvist (S) har bestämt sig för att kliva av som kommunalråd i Piteå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Piteås ena kommunalråd avgår

Uppdaterad
Publicerad

Piteås kommunalråd Anders Lundkvist (S) avgår till hösten.

– Beslutet att avgå innan valet 2022 har funnits länge och nu känns det som rätt tillfälle att ta klivet. Partiet har god tid på sig att hitta en ny kandidat, säger han till SVT.

Det är PT som är först med att meddela att Anders Lundkvist har beslutat sig för att avgå efter fem år som kommunalråd. Ett förtroendeuppdrag han haft tillsammans  kommunalrådet Helena Stenberg (S).

Var oprövad i politiken

När Anders Lundkvist blev vald till kommunalråd så var han ett oprövat kort.

– Jag har visat att man kan kliva in i politiken utan att ha med sig ett långt politiskt engagemang. Förhoppningsvis kan jag inspirera andra att göra samma sak.

Hur har du upplevt åren som kommunalråd?

– Jag visste att det skulle vara mycket att göra och så har det verkligen variit. Jag har fått ta en hel del tuffa diskussioner men jag har sluppit att bli utsatt för obehagliga påhopp i sociala medier. Jag slutar helt utan dramatik. Redan när jag blev kommunalråd beslöt jag att sluta när jag fyller 65 år, vilket jag gör nästa år, säger Anders Lundqvist.

För Socialdemokratenra börjar nu ett valprocess för att hitta en ersättare efter Anders Lundqvist och i september tas det formella beslutet om vem det blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.