Piteåspelare dog under matchen

Publicerad

Fotbollsspelaren Victor Brännström avled på söndagen mitt under en match i division 2. Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

-Har man tagit ett normalt EKG brukar det visa alla problem som kan finnas på hjärtat. Jag vill inte spekulera i vad som kan ha drabbat  Vicktor Brännström, det får obduktionen utvisa, men han kan ha fått ett virus i hjärtmuskeln, säger professor Tegner Yelverton, vi dinstitutionen för hälsovetenskap, Luleå tekniska universitet.

Under den ödesdigra  matchen  gav Victor Brännström sitt lag  ledningen efter fyra minuter i matchen mot Umedalen. Strax därefter föll han ihop på planen medvetslös. Ambulans larmades och han fördes till sjukhus. Men Victor Brännströms liv gick inte att rädda.

-Man blir förbannad, man undrar varför. Det hände ju en grej i våras där han svimmade lite men testerna visade ingenting. Det kunde ju ha hänt i joggingspåret också. Men det är klart, när det händer på plan så känner man sig ju naturligtvis ansvarig på något sätt, säger  Piteå IF:s talesman Christer Berglund.

Victor Brännström kollapsade under ett träningspass i våras. Då valde han att sluta. Tester visade senare att allt var som det skulle.

-Han svimmade i våras i Arcushallen i Luleå och segnade ihop på planen. Men det gick bra, de gjorde tester men de fann ingenting. Han låg inne och gjorde rigorösa tester som jag förstod det, utan att vara någon expert, säger Berglund.

Efter ett uppehåll valde Brännström att börja spela igen. Tidigare under sin karriär har han bland annat representerat allsvenska Helsingborg.

Under kvällen genomförde klubben krishantering med professionell hjälp från bland annat jourhavande präst.

Christer Berglund lämnade dödsbeskedet till de spelare och ledare som hade stannat kvar på arenan.

-Han var en av de mest framgångsrika spelarna i de yngre åldersklasserna. En kanonkille verkligen, säger Christer Berlgund.

Victor Brännström blev 29 år och efterlämnar fru och två barn.

Fakta: Flera dödsfall om året

Visa

Det är oklart vad som orsakade dödsfallet i Piteå, men årligen dör fem-tio svenskar under 35 år i plötslig hjärtdöd, inte sällan till följd av idrott. Ett extra mörkt år var 2005 då sex svenska idrottande barn och ungdomar dog bara under årets fem första månader.

En 14-årig pojke segnade ned under en fotbollsmatch i Örebro 2009 och en 16-årig pojke dog under en fotbollsmatch i Ludvika 2007.

Tidigare i år avled den norske simstjärnan Alexander Dale Oen, 26 år gammal, när hans hjärta plötsligt stannade efter ett träningspass. Det visade sig senare att han led av en allvarlig hjärtsjukdom. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbollsdöd piteå

Mer i ämnet