Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Patric Lundström (S) fick tillfälligt höja checkkrediten för Piteenergi från 70 till 100 miljoner. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Elbolag i Piteå har inte råd att betala sina egna elräkningar – tvingas låna av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna för december var så pass höga att hushållen och företagare hade svårt att betala sina fakturor till elbolagen. Nu har Piteenergi själva problem att betala sin elräkning som uppgick till 77 miljoner kronor.

Piteenergi ägs av Piteå kommun och tvingas nu låna av kommunen. Anledningen till det var spotpriserna på elen som gick kraftigt upp och elbolaget ska betala räkningen i början av januari men det fanns det inte täckning för det.

Kommunalrådet Patric Lundström (S) fick tillfälligt höja checkkrediten för Piteenergi från 70 till 100 miljoner.

– Piteenergi har ingen egen produktion av el, vilket gör att dom handlar all el på elbörsen. Spotpriserna har legat så högt att checkkrediten inte räcker för Piteenergi att betala, säger han.

Snabba beslut

– Det här var ett brådskande beslut som inte gick att vänta med till kommunstyrelsen den 16 januari, så jag blev tvungen att ta ett delegationsbeslut, säger Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.