Planerade operationer ställs in på Sunderby sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Planerade ortopediska operationer på Sunderby sjukhus utanför Luleå ställs in. Orsaken är bristen på vårdplatser och därmed överbeläggningar som riskerar att bli farlig för patienterna.

Beslutet om att stoppa alla ortopediska operationer som kräver en vårdplats togs i måndags. Bakgrunden är bristen på vårdplatser som i sin tur är orsakad av bristen på sjuksköterskor.  I februari minskade antalet vårdplatser från 43 till 32 på Sunderby sjukhus.

– Många har jobbat precis på gränsen med minimibemanning eftersom det har varit så tight med personal. Då räcker det att en blir sjukskriven och ramlar bort så drabbas hela patientsäkerheten. Läget är jätteallvarligt, säger Erica Ohlsson, avdelningsordförande för vårdförbundet i Norrbotten till Vårdfokus.

Sjuksköterskebristen i Norrbotten

Ingen fara för livet

– Det gäller prio 3 patienter och de som inte är akuta eller halvakuta. Patienterna kan ha mycket smärtor men det är inte fara för livet eller för bestående men. Det säger Agneta Spaton Norqvist, kommunikatör i beredskap vid Sunderby sjukhus till Nordnytt.

De patienter som berörs av stoppet är ryggpatienter med tex förslitningsskador.

– Vi vet inte exakt hur många patienter som berörs men kanske ett 30-tal. Det är inte ett tokstopp men stoppet är tillsvidare. Det beror på hur man klarar av att rekrytera, säger Agneta Spaton Nordqvist.

-Det är klar att det är ett bekymmer. Det är knepigt med offentlig verksamhet som drivs med skattepengar och därför har en begränsad rörelsefrihet, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjuksköterskebristen i Norrbotten

Mer i ämnet