På kartorna kan man se att polcirkeln går strax söder om Juoksengi efter väg 99 och strax söder om Jokkmokk efter E45 och strax söder om Polcirkelns station efter Malmbanan.

Polcirkeln ständigt i rörelse

Publicerad

Polcirkeln må vara utritad med en streckad linje i kartböckerna och utmärkt med stora skyltar efter vägarna. Men i själva verket är polcirkeln i ständig rörelse, fram och tillbaka, men en stadig trend norrut.

Polcirkeln är den sydligaste gränsen för var man kan se midnattssolen eller uppleva polarnatten. Det är alltså bara området norr om polcirkeln som kan marknadsföra sig som midnattssolens land där solen åtminstone under en sommarnatt inte går under horisonten. Polcirkeln som sådan får därmed också en symbolisk laddning och ett turistiskt värde.

På kartorna kan man se att polcirkeln går strax söder om Juoksengi efter väg 99 och strax söder om Jokkmokk efter E45 och strax söder om Polcirkelns station efter Malmbanan.

Lita inte på kartböckerna

Men kan man då lita på kartböckerna om man vill veta polcirkelns exakta läge?

Nej, och det beror på att polcirkeln inte är en fast linje på marken. Det är snarare ett astronomiskt än ett geodetiskt (markbundet) fenomen som hänger ihop med jordaxelns lutning i förhållande till solen.

Lutningen är inte heller densamma hela tiden. Den förändras på grund av planeternas, månens och solens gravitation.

Planeternas påverkan gör att jordaxelns lutning flyttar sig med några grader under en period på 40 000 år, vilket gör att polcirkelns radie krymper och att polcirkeln flyttar sig norrut med en genomsnittlig fart av 15 meter om året, Den rörelsen kommer att fortgå i 10 000 år innan den sätter fart söderut igen.

Många faktorer påverkar

För att göra det ännu mer komplicerat innebär månens gravitation att polcirkeln flyttas både norrut och söderut med en period på 18,6 år, men för närvarande med en stadig trend norrut.

Lantmäteriet skiljer på den sanna polcirkeln, det vill säga läget efter den sammantagna effekten av planeternas och månens påverkan, och medelpolcirkeln som är framräknad efter enbart planeternas påverkan.

Huvudsaklig källa är Lantmäteriet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer