Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du delar av den livsfarliga jakten i centrala Piteå som går mellan bilar, korsningar och hustomter. Foto: Polisen

Polis döms efter vild mopedjakt genom Piteå

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig mopedburen pojke jagades av en polis i centrala Piteå. Tingsrätten friade polisen – nu gör hovrätten en annan bedömning.

Det var i augusti 2022 som en polisman skulle stoppa tonåringen för kontroll. Efter att 15-åringen vägrat stanna startade en jakt genom centrala Piteå.

Frikändes av tingsrätten

Polisen åtalades för tjänstefel men friades av Luleå tingsrätt eftersom handlandet ansågs som ringa.

Nu gör hovrätten en annan bedömning.

Enligt polismannen har han upplevt att mopedföraren kört på ett ”trakasserande och uppviglande” sätt runt polisstationen.

Risker för allmänheten

Hovrätten menar att tonåringen inte gjort sig skyldig till ett grovt brott, vilket krävs för ett förföljande, och att polismannens handlade inte anses som ringa då förföljandet skett på cykelbanor, förbi fotgängare och genom villaområden vilket inneburit risker för allmänheten och den unga mopedföraren.

Polismannen döms nu för tjänstefel och får böta 12 600 kronor. Den unga mopedföraren fick ett strafföreläggande på 2 000 kronor, uppger PT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.