Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du delar av den livsfarliga jakten i centrala Piteå som går mellan bilar, korsningar och hustomter. Foto: Polisen

Se livsfarliga mopedjakten mitt i Piteå – polis åtalas för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

En mopedburen tonåring vägrade stanna när en mc-polis i Piteå ville kontrollera honom. Då startade en åtta minuter lång och intensiv jakt på cykelbanor, förbi fotgängare och genom villaområden. Nu åtalas polisen för tjänstefel.

Det var i augusti förra året som polismannen skulle göra en rutinmässig ”stopp och kontroll” på en tonårig mopedförare. Tidigare under sommaren ska Piteåpolisen ha upplevt att just unga mopedförare kört på ett trakasserande och uppviglande sätt runt polisstationen.

Men mopedföraren, en 15-årig pojke, hade ingen avsikt att stanna och resultatet blev en flera minuter lång jakt bland övriga trafikanter och i tätbebyggt område, vilket TV4 tidigare har berättat.

Därför åtalas polisen

Nu har Särskilda åklagarkammaren och chefsåklagare Nicklas Englund väckt åtal mot polismannen. Man anser att polismannen inte följt Polismyndighetens egna regler kring förföljande av tvåhjuliga fordon, och menar att pojken befann sig i ett oskyddat och utsatt läge.

– Förföljande av motorcyklar och mopeder ska bara ske om det handlar om grovt brott eller om föraren visar sig vara farlig för andra människors liv och hälsa. Den regeln är tydlig, säger Nicklas Englund till SVT Norrbotten.

Se livsfarliga jakten

När den flera minuter långa jakten tog slut och 15-åringen stoppades blev han anmäld för olovlig körning.

Domen mot polisen i Piteå väntas falla i slutet av april.

Se delar av den livsfarliga jakten i klippet ovan.

Den livsfarliga jakten i centrala Piteå gick mellan bilar, korsningar och hustomtar. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.