Polisen avslöjade bulvan – försökte köpa omhändertagna hundar

Publicerad

Sedan Länsstyrelsen i Norrbotten omhändertog 54 vanvårdade hundar har intresset varit stort för att köpa dem. Men i morse avslöjade polisen att den ursprungliga ägaren försöker få tillbaks sina hundar via bulvaner. Det krävdes bara en snabb koll för att se att det var en bulvan.

Länsstyrelsen omhändertog hundarna, som är av raserna alaskan husky och scandinavian hound, från sin tidigare ägare på grund av svåra missförhållanden.

”Tråkigt att man inte kan lita på folk”

Bara elva av de 54 draghundarna som omhändertogs på grund av misskötsel i förra veckan, är nu kvar. I morse såg det ut som att även de sista hade fått nya ägare. Men efter en snabb kontroll av personen som ville tinga hundarna visade det sig att personen gjorde det med syfte att lämna tillbaka dem till den ursprungliga ägaren.

– Jag var i området och såg den förre ägaren stå och packa hundburar på ett släp. När polisen kontrollerade registreringsnumret var det samma släp som den nya ägaren skulle hämta hundarna med, säger Andreas Laine ägaren till Binagården utanför Luleå som nu försöker hitta nya ägare åt de omhändertagna djuren.

– Det känns tråkigt att man inte kan lita på folk. De kanske tycker synd om kvinnan som blev av med hundarna men då har de inte sett hur djuren har haft det.

Fler bulvaner

Det är inte första gången som en bulvan försöker köpa tillbaka hundarna. 

– Tidigare hörde en hundföretagare från Norge av sig och vill köpa hundar. Även den personen visade sig vara en bulvan, säger Andreas Laine.

– Jag vet att andra hundföretag kontaktats av ägaren för att hon vill ha hjälp med att få tillbaks hundarna.

Avlivning sista utvägen

Intresset för att köpa hundarna har varit stort. Folk har ringt mitt i natten då de varit oroliga för att hundarna ska avlivas. Men det är den absolut sista utvägen enligt Andreas Laine som räknar med att arbetet fortsätter hela midsommarhelgen.

– Men nu kommer vi bara att sälja en eller två hundar åt gången för att försvåra för framtida bulvaner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer