Två personer har avlidit efter att en malmbil och personbil kolliderade i Vittangi under torsdagmorgonen. Foto: Privat

Två döda i trafikolycka i Vittangi: ”Otroligt tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagsmorgonen kolliderade en av Kaunis Irons malmbilar med en personbil på länsväg 369 i Vittangi, Kiruna kommun. Mannen och kvinnan i personbilen avled.

– Det är otroligt allvarligt och tragiskt när den här typen av olyckor inträffar, säger Klas Dagertun, vd på företaget Kaunis Iron.

Larmet om olyckan kom klockan 06.01 på torsdagsmorgonen. Chauffören klarade sig utan fysiska skador, men mannen och kvinnan som satt i personbilen avled. Anhöriga är underrättade.

– De är hemmahörande i länet, säger Elisabeth Glaas, presstalesperson vid polisen.

Polisen har inlett utredning

Polisen utreder nu hur olyckan gått till. I utredningen ingår dokumentation av olycksplatsen, en teknisk undersökning av fordonen samt förhör.

– Det är flera pusselbitar som ska läggas innan det finns något svar, säger Elisabeth Glaas.

Företagets vd: ”Otroligt tragiskt”

Klas Dagertun, vd på Kaunis Iron som äger malmbilen, är tagen av olyckan.

– Det är otroligt allvarligt och tragiskt när den här typen av olyckor inträffar. Säkerheten är alltid högsta prioritet för oss. I det här fallet går våra tankar givetvis till de omkomna och deras nära och kära.

Företaget genomför nu en egen utredning av olyckan.

– Krisgruppen inledde arbetet som pågått under dagen. Vi har tydliga rutiner och processer för hur vi hanterar det här.

Kamera i malmbilen filmar i realtid

Kan du säga något om vad utredningen visat hittills?

– Nej, det är fortfarande oklara omständigheter kring vad som hänt. Den viktigaste informationen är ju den kamera som finns i alla bilar och filmar i realtid genom vindrutan. Men just nu ingår den i polisutredningen. Det man kan säga är att det var väldigt halt i samband med olyckan, det är det vi med säkerhet vet.

Hur mår chauffören?

– Det är klart att även om man är fysiskt oskadd så blir man ju chockad och påverkas av det. Regelmässigt kopplar vi in företagshälsovård och samtalsstöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.