Den svenska polisen i Haparanda kontrollerar de som vill ta sig in i Sverige från finska Torneå. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Polisen i Norrbotten får nationell förstärkning för gränsbevakningen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Norrbotten får nationell förstärkning för att klara gränsbevakningen i Haparanda.

– Det är oerhört glädjande och bra, säger lokalpolisområdeschef Lars Öberg.

Gränsbevakningen av den svensk-finska gränsen har utökats och blivit alltmer personalkrävande.

Därför har lokalpolisområdet Kalix stab begärt och fått klartecken för att poliser från hela landet ska hjälpa till så länge som det behövs.

”Nu får vi muskler”

Lokalpolisområdeschefen Lars Öberg menar att det är glädjande och bra att det blir en nationell förstärkning av poliser vid gränsbevakningsstationen.

– Det är nytt från och med i dag att vi för första gången får nationell förstärkning, bland annat från Stockholm. Nu får vi möjlighet att använda våra egna polisresurser till annan viktig och prioriterad verksamhet och det är bra. Dessutom känner vi att vi har muskler att hålla den här gränsen bevakad så länge det behövs.

Hur många poliser ingår i den nationella förstärkningen?

– Det går vi inte ut med av taktiska skäl, men vi har fått de resurser som vi har begärt och vi kommer att få ha det under en längre tid, säger Lars Öberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer