Från och med 1 januari slipper polisen tillståndskravet från Datainspektionen för att använda kameraövervakning, där även drönare ingår. Foto: Pontus Lundahl/TT & Teuvo Palomäki/SVT.

Polisen trappar upp jakten på inbrottsliga i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

En ny brottsvåg sköljde över Kiruna den gångna helgen. Nu jobbar polisen intensivt för att få fast förövarna.

– Det är inga gröngölingar, dom jobbar snabbt och effektivt men vi ska få ett stopp det här, säger Petter Wikström, tillförordnad lokalområdespolischef i norra Lappland.

Det var i söndags som inbrotten anmäldes i en strid ström. Inte mindre än en fem villägare drabbades i Kiruna och ytterligare en i Arvidsjaur.

– Det är otroligt integritetskränkande för den som drabbas. Och för oss poliser är det frustrerande att inte få ett stopp på det här, säger Petter Wikström.

Stjäl smycken och pengar

Under sommaren har inbrotten duggat tätt i såväl Norrbotten som Västerbotten.  Innan helgens våg hade det dock varit lugnt i tre veckor – men polisen tror att det är samma gärningspersoner som är tillbaka.

– Det är samma tillvägagångssätt och samma stöldgods man kommer över, säger Wikström och berättar att det främst rör sig om smycken och pengar.

Ökad bevakning

Efter den senaste räden har polisen intensifierat jakten på de misstänkta förövarna. Under helgens tekniska brottsplatsundersökningar säkrades spår och natten mot måndag satte man in extra resurser längs E10 i Kirunatrakten.

– Vi stoppade och kontrollerade en hel del personer och fordon. Även specialutbildade UAS-piloter flög med drönare över området, säger Vikström och fortsätter:

– Vi vill ha ett slut på det här och jobbar hårt med förebyggande åtgärder. Utredningsarbetet sker parallellt med ökad synlighet i bostadsområden.

”Ring 112”

Den tillförordnade lokalområdespolischefen uppmanar allmänheten att kontakta polisens ledningscentral så fort man noterar avvikande personer och fordon.

– Vi är väldigt mån om att få in information och iakttagelser från medborgarna. Ring 112 så att vi kan åka och kontrollera direkt.

Ett annat tips är att samverka med grannar och hjälpa till med att tända belysning och samla in post när någon reser bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.