Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Betydligt fler bostäder rivs än vad det byggs nya i Kiruna. I klippet hör du Mattias Lundström, vd på HSB Norr, förklara hur traditionen hos Kirunaborna när det gäller bostadsköp har påverkat bostadsmarknaden. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Industrisatsningarna i Norrbotten hotas av spionage – nu vädjar polisen om hjälp

Publicerad

Med anledning av industrisatsningarna och samhällsomvandlingarna i Norrbotten vädjar nu polisen om hjälp att hålla koll på omgivningarna för att motverka spioneri. Detta efter en rad händelser i Norge den senaste tiden.

I Norge har flertalet personer gripits efter spionage på samhällsintressanta platser. Det har fått polisen i Sverige och i synnerhet Norrbotten att trappa upp sin bevakning – det med tanke på de stora industrisatsningarna i länet.

Samhällsomvandlingen i Kiruna har medfört att omkring 3 000 gästarbetare från 40 olika länder vistats i kommunen.

– Det är omöjligt för oss att ha koll på samtliga, så därför måste vi ha få hjälp från allmänheten om de upptäcker något som ser misstänkt ut, säger Patrik Ström, beredskapshandläggare på polisen.

”Måste vara förberedda”

Ännu har inget liknande fall som de som inträffat i Norge skett i Norrbotten.

– Vi behöver vara förberedda för att något liknande kan ske. Vi måste ta det på största allvar, säger Patrik Ström.

Hör vilka aktiviteter som kan vara bra att hålla koll på i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.