Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör biträdande PST-chefen Hedvig Moe berätta om säkerhetshotet mot Norge. Foto: NRK

Misstänkt rysk spion gripen i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Den norska säkerhetspolisen PST har gripit en misstänkt rysk spion, rapporterar NRK. Enligt polisen har personen befunnit sig i Norge under falsk identitet.

Personen, som är en brasiliansk medborgare, var på väg till sitt jobb på universitetet i Tromsö när han greps av polis. PST misstänker att den gripne är ”illegal”, det vill säga att han har byggt upp en falsk identitet och poserat som en vanlig medborgare.

I själva verket, hävdar PST, arbetar personen för den ryska underättelsetjänsten.

– Vi har bett om att personen ska utvisas från Norge då vi anser att han utgör ett hot mot nationens intressen, säger biträdande PST-chef Hedvig Moe till NRK.

Personen som greps forskar bland annat på hybridkrigföring. Enligt NRK är det första gången PST griper en så kallad ”illegal” i Norge.

– Illegala arbetar väldigt långsiktigt och har en livshistoria som byggs upp över lång tid. De har som regel inte ett direkt spionuppdrag utan i många fall handlar det snarare om att underlätta det mer konkreta spionaget, som att skaffa agenter, nätverk och få tillgång till känslig information, säger Hedvig Moe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.