Facket, alltså Polisförbundet, och arbetsgivaren var i höstas eniga om en ny lägstalön på 24 500 kronor. Men den nya polismyndigheten valde individuell lönesättning med en ny lägstanivå på 23 800 kronor.
– Katastrof! Alla hade förväntat sig en lön på 24 500 kronor. Men det vi ser är att det inte finns någon röd tråd i lönesättningen som man har gjort från myndighetens sida, säger Carina Ytterström, vice ordförande för Polisförbundet region Nord.
– Jag kan förstå att det kan uppfattas som negativt. Men det gäller för oss alla att förstå det nya tankesättet och i förlängningen tror jag att det kan vara positivt för våra anställda med större möjligheter att få upp sin lön baserat på prestation och kompetens jämfört med tidigare, menar Säll Lindahl, biträdande polischef region Nord.
Kvinnorna blir förlorare
Men en kartläggning som Polisförbundet nyligen gjort visar på löneskillnader mellan kvinnor och män. I veckan skrev Polisförbundets ordförande Lena Nitz en debattartikel i Aftonbladet där hon kritiserade den nya lönesättningen som hon menade var ojämlik.
Männen vinnare
Tittar man på region Nord går 40 procent av kvinnorna in med en lön på 24 500 kronor eller mer. Motsvarande siffra för männen är mer än det dubbla, drygt 83 procent.
Totalt anställdes 17 personer, 12 män och 5 kvinnor, vilket påverkar resultatet menar Mikael Säll Lindahl, biträdande polischef region Nord.
– Vi anställde 17 personer och med så små tal kan det lätt spreta på fördelningen i ett enskilt rekryteringstillfälle.
Men Carina Ytterström, vice ordförande för Polisförbundet region Nord håller inte med.
– Det är inte okej. Vi har tittat på vilka typer av utbildningar och arbetslivserfarenheter de har och vi kan inte se varför kvinnorna ska ha lägre lön än männen.