Polisens vädjan: ”Skräm inte barnen med polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen Emil Kågström vädjar nu till föräldrar att sluta använda dem som straff när barnen inte uppför sig. ”Polisen är inget straff eller hot, vi finns här för att stödja och hjälpa”, skriver han på sociala medier.

Inlägget börjar med klassiska fraser som en kan säga till barn som inte uppför sig:”Ta på dig bilbältet, annars kommer polisen och tar dig” och ”Ät upp dina grönsaker, annars kommer polisen och säger åt dig”.

Men det är de här fraserna som polisen Emil Kågström, yttre befäl i norra Lappland, vill ska upphöra. Han menar att detta kan förknippa polisen med något negativt och kan leda till förödande konsekvenser för ett barn.

Ett exempel som Kågström tar upp i inlägget kan vara när ett barn gått vilse i skogen. Han menar att barnet kan bli rädd när polisen kallas till platsen för att hjälpa till i sökandet –  och att det kan i sin tur leda till att barnet gömmer sig för polisen och blir svårare att hitta eller i värsta fall far illa.

Polisen är inget straff eller hot, vi finns här för att stödja och hjälpa. För er trygghet”, avslutar Kågström inlägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.