Just nu pågår en sökinstas efter en man som försvunnit norr om Killinge i Gällivare kommun. Foto: SVT Design

Stor sökinsats efter försvunnen man i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

En manlig älgjägare i 75-årsåldern är försvunnen norr om Killinge, Gällivare kommun. En stor insats pågår.

Det var strax före midnatt på söndagen som polisen blev informerade om att mannen, som även gick med hund, ska befinna sig i en stuga.

Senaste kontakten var tidigare under söndagskvällen men sedan har han inte gått att nå. Polisens regionsvakthavande befäl har fattat beslut om räddningstjänst med stöd av LSO, lagen om skydd mot olyckor.

– Stugan har kontrollerats, men mannen är inte där. Det är oklart var han befinner sig, säger Marie Andersson, RLC-kommunikatör vid polisens ledningscentral.

I stugan hittades dock mannens jakthund. Kort därefter kallades hundförare och polis med drönarkompetens till platsen. Även fjällräddare, polisflygets helikopter samt civil helikopter kallades ut.

Svårt att ta sig fram i terrängen

Natten mot tisdag fortsatte sökinsatsen efter den försvunne jägaren med två hundar. Vid 07.00-tiden på tisdagsmorgonen ökade styrkan runt 25 personer från polisen, fjällräddningen och Försvarsmakten letade efter mannen.

Hur är terrängen?

– Det är lågfjäll. Blött, mycket myr, slyigt och på de torra partierna är det blockterräng och svårframkomligt, säger Niklas Bergman, räddningsledare vid polisen.

Fortsatte sökandet under onsdagen

Tisdagens sökinsats avbröts runt 21.00-tiden men klockan 07:50 på onsdagsmorgonen uppgav polisen att man återigen är på väg ut till platsen.

– Det är likadana resurser som tidigare. Poliser med hundar, fjällräddare med hundar, militära resurser med hundar. En civil helikopter är på plats och en polisiär helikopter är begärd, säger en presstalesperson inom polisen.

Polisen kommer även att använda sig av drönare för att söka av området.

– Planen just nu är att om vi inte hittar honom ska vi fortsätta söka honom i vart fall under den här veckan.

Mannen hittad vid liv

Strax före klockan 10 på onsdagsförmiddagen hittades mannen. Mer om det här.

Så går polisens sökmetod till

Först görs en profil av den försvunna mannen: Vem är han? Ålder? Fysisk kondition? Utifrån detta ser man vilken kategori mannen tillhör, ser över tidigare data och ser hur det har gått när liknande personer försvunnit. Området delas sedan in i olika segment som letas igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.