Foto: SVT

Bombhot vid asylboende – två gripna

Uppdaterad
Publicerad

En bombgrupp från Stockholm är på väg till Boden efter ett hot om sprängning vid ett asylboende. Säpo är inkopplat och två personer har gripits. Polisen har inlett en förundersökning rubricerad som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Under kvällen och natten kommer utredningsåtgärder att pågå, enligt polisens hemsida.

Kristina Lantto på polisen säger till SVT Norrbotten vid 21:50 att den operativa verksamheten i Boden är så gott som över.

– Platsen är avspärrad och nu kommer det inte att hända så mycket mer. Bombgruppen ska komma men det är sent nu, så det blir nog tidigast i morgon. Annars är det lugnt på platsen och polisen jobbar med förhör och så, säger hon.

SVT:s reporter Markus Jornevald på plats i Boden träffade vittnen från boendet.

– Jag har pratat med en kvinna som bor på boendet och hon berättade att någon kom och skrek att alla måste ut därifrån, säger Markus Jornevald.

Boende evakueras

Två personer är gripna och misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Ingen person har kommit till skada. Alla boende har nu evakuerats och Migrationsverket letar efter ett alternativt boende. Enligt TT handlar det om 140 boenden som har evakuerats.

De som bor på asylboendet kommer inte att kunna återvända till sitt forna asylboende under natten.

– Det har kommit in till oss om ett bombhot. Vi har fått göra bedömningen att ta det som en skarp situation. Vi har två stycken gripna och misstänkta. Vi håller på att spärra av platsen och evakuera de boende. De har fått ett nytt boende, säger Tomas Hedman, polisens insatschef.

En bombgrupp från Stockholm är även på väg upp för att undersöka asylboendet.

– De ska söka igenom byggnaden och se om det finns en bomb eller inte.

Finns det något konkret föremål man letar efter?

– Vi vet inte om det finns en bomb. Men får vi in denna typ av hot måste vi ta det med största allvar. Vi jobbar vidare för att se om det finns någon bomb eller inte. I nuläget finns det två frihetsberövade, säger Tomas Hedman.

Det finns ingen fara för allmänheten så länge man respekterar polisens avspärrningar och anvisningar, skriver polisen på sin hemsida.

”Handlar om sprängning”

Räddningschefen Bengt Nilsson säger till SVT Norrbotten att även räddningstjänsten är inblandade i polispådraget.

– Insatsen handlar om ett hot om sprängning. Det är polisen som äger frågan, vi står i stand by och rycker in om polisen ger oss order. Men det handlar om en hotbild om sprängning, det är allt jag vet, säger Bengt Nilsson, räddningschef i Boden.

Säpo följer utveckling

Simon Bynert, på Säpos pressavdelning säger att de är införstådda med polisinsatsen i Boden.

– Det jag kan säga är att vi känner till ärendet och följer utvecklingen, säger Bynert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.