Efter larm om en hotfull man vid en bensinstation på Varvet i Luleå, sköt polisen skarpt mot en misstänkt. Platsen är nu avspärrad. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Misstänkt man skjuten av polis vid gripande i centrala Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har avlossat skott i samband med en polisinsats i Luleå, och en man som skulle gripas träffades och skadades.

Sveriges Radio P4 var bland de första att rapportera om att polisen var på plats i centrala Luleå med flera bilar samt en helikopter. Ambulans fanns också på plats.

Presstalesperson Maria Linné rapporterar att polisen fick samtal från en bensinstation på Stationsgatan om en hotfull man, vid åttatiden på lördagen.

I samband med att mannen skulle gripas avlossade polisen skott mot honom, så kallad verkanseld.

– Mannen träffades och fördes med ambulans till sjukhus. Vad jag har hört så var han vaken och talbar, säger Maria Linné till SVT.

Hon kan inte säga om det avlossats ett skott eller fler.

Ska ha haft vapenliknande föremål

Platsen vid bensinstationen är tills vidare avspärrad. Man har också inlett en förundersökning om bland annat grovt vapenbrott och grovt olaga hot.

– Det finns uppgifter om att den här mannen haft ett vapenliknande föremål, säger Linné.

När polisen har skjutit verkanseld överlämnas det enligt rutin som ärende till polisens avdelning för särskilda utredningar (SU).

Polisen har skjutit mot en man i samband med ett gripande på Varvet i centrala Luleå. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.