”Politiker måste ta frågan på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

41 procent av norrlänningarna skulle rösta för ett självständigt Norrland om det var omröstning i dag. Något färre, 39 procent, skulle rösta emot. Det visar en opinionsundersökning som KIT/Novus kan presentera i dag. Landshövding Sven-Erik Österberg tolkar den som en signal att det finns ett starkt missnöje med investeringarna i glesbygden.

–Jag tolkar det som att det här med Vattenfall och jobben i Jokkmokk har spelat in en hel del när folk har svarat. Folk här uppe upplever att staten drar sig undan och då får man en sådan här reaktion. På många orter upplever man inte att man får den utveckling man vill ha, säger Sven-Erik Österberg.

”Egentligen orealistisk”

–Frågan om självständighet är ju egentligen orealistisk på ett sätt. Självständighet är inte lösningen på Norrlands problem. Problemet är att man inte riktigt ser en lösning på grundproblemet. Det är precis på samma sätt som med Brexit i England. Man vill ha självständighet men hur allt sedan ska lösas – det har man inget svar på.

norrlandsdebatten

–Jag tolkar resultatet i den här undersökningen som en signal om att det finns ett starkt missnöje över att det görs för lite investeringar i glesbygden och att det är svårt att hålla igång Norrlands inland. Befolkningen minskar och det är en allvarlig signal om att utvecklingen går åt fel håll.

Hur kommer du att agera?

–Jag kommer inte att agera direkt på det här men där jag ser att man drar ner, som i Jokkmokk där vi hade den tändande gnistan till den här debatten, agerar jag så mycket jag kan för att Jokkmokk ska få behålla jobben. Man måste behålla arbetstillfällen på orter där man har en tung verksamhet och i det här fallet vilar ett stort ansvar på Vattenfall hur man organiserar sin verksamhet.

Hur tycker du att glesbygdspolitiken fungerar?

–Jag ska inte som tjänsteman blanda mig i politiken, men jag kan tycka att man som politiker alltid måste överväga var man lägger sina investeringar och hur man motverkar en utveckling som man inte vill ha.

”Fråga som politikerna måste ta på allvar”

–Det här är en fråga som politikerna måste ta på allvar. För mig är resultatet av undersökningen en signal om att det finns en stor grupp som inte är nöjd med de förutsättningar som råder och då måste man göra något åt det.

–Det här med järnvägssträckor där man tvingas sänka hastigheten är ytterligare ett exempel . Det brister i investeringar. Det är inte bara ett norrlandsproblem, men en viktig fråga att titta på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

norrlandsdebatten

Mer i ämnet