Moderaterna vill bygga ett hospice i Norrbotten för vård i livets slutskede, men förslaget röstades ned av regionfullmäktige på tisdagen. Foto: TT

Politiker vill ha ett hospice till Norrbotten

Publicerad

Moderaterna vill bygga ett hospice i Norrbotten för vård i livets slutskede. Det framgår av partiets förslag till strategisk plan till regionfullmäktige.

– Värdig vård i livets slutskede är en mycket viktig fråga för oss moderater. God tillgång till palliativ vård skall finnas i hela länet. Därför vill vi bland annat, att man i länet skapar ett hospice, ett högspecialiserat center med vård för de allra svårast sjuka som befinner sig i livets slutskede, säger Mattias Karlsson, oppositionsråd i Region Norrbotten.

Röstades ned

Moderaternas förslag röstades dock ned under dagens möte i regionfullmäktige.

– Majoriteten i fullmäktige vill bygga ut den palliativa vården i högre grad i hemmen. Men vi menar att det finns ett stort behov av ett hospice i Norrbotten. Även vårdpersonal vittnar om det, säger Mattias Karlsson (M).

Landets nordligaste hospice finns i Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.