Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Jacobsson håller i utbildningar till de som vill ta förarbevis för vattenskoter. Hör honom berätta om sin tankar om den nya lagen. Foto: Anders Hjertström/SVT

Populärt att skaffa förarbevis för vattenskoter i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1 maj i år är det lag på ett speciellt körkort för att få köra vattenskoter. Bakgrunden till kravet på förarbevis är att användningen av vattenskotrar har ökat och det har i sin tur lett till fler olyckor. Att utbilda sig för att få förarbevis för vattenskoter är populärt i Norrbotten.

Sett till invånarantal är det både flest sökande och störst andel kvinnor som vill ta det nya kortet i Norrbotten. Andreas Jacobsson på Bothnia utbildning ledde tillsammans med sina kollegor en utbildning i Haparanda hamn när SVT var på besök.

– Vi lär ut grundläggande navigation, att få folk att vistas på sjön på ett säkert och tryggt sätt, säger Jacobsson.

Den praktiska delen är viktig.

– I den delen lär vi hur man ska manövrera i trängda lägen, inne i hamnar och i andra situationer man kan hamna i när man är ute.

I videon hör ni Andreas Jakobssons tankar om den nya lagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.