Populärt med ultralätta flygplan

Publicerad

Det var i lördags som ett så kallat ultralättplan med två personer ombord störtade i Pålsträsk utanför Älvsbyn. Och ultralätta plan är ett flygplan som blir allt mer populärt, enligt flygklubben Luleå–Boden Flygklubb.

– Det var ett plan av den här typen som kraschade i Pålsträsk i lördags. Men det händer inte särskilt många olyckor med den här typen per år. Visst händer det mindre olyckor där landningen blir lite dålig och något hjul slås sönder eller får punktering men det ytterst sällan man totalhaverera, säger Bror Tingvall, ordförande för Luleå-Boden Flygklubb.

Läs mer: Mindre flygplan har störtat i Pålsträsk

Flygplansolycka i Pålsträsk

Det var förra lördagen som ett ultralätt flygplan kraschade i Pålsträsk utanför Älvsbyn. Två män skadades allvarligt i olyckan. En av dem fick vård för livshotande skador. Det är fortfarande oklart varför olyckan inträffade men utredning pågår.

Läs mer: Förbättrat tillstånd efter flygkraschen

Allt mer populära

Skillnaden mellan det ultralätta planet och normalklassade mindre plan, typ Cessnan, är vikten. De ultralätta får väga max 450 kilo eller 472,5 om det finns fallskärm i det. De normalklassade får väga 1150 kilo. Enligt Bror Tingvall blir de ultralätta planen allt mer populära.

– Det är samma sak att flyga de ultralätta planet som att flyga en tyngre maskin. Skillnaden är att det lätta planet reagerar snabbare på alla roderutslag och det är det roligare att flyga de planen, säger Bror Tingvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygplansolycka i Pålsträsk

Mer i ämnet