• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Positiv utveckling för fjällräven – 43 valpkullar i år i landet Foto: SVT

Positiv utveckling för hotad fjällräv

Publicerad

Den positiva trenden för den starkt hotade fjällräven fortsätter. Det visar den pågående inventeringen i den svenska fjällkedjan, rapporterar Vetenskapsradion.

– Vi har hittat 43 valpkullar i Sverige än så länge, vilket är en relativt bra siffra, så här långt. Och det återstår fortfarande områden att inventera, säger zoolog Karin Norén vid Stockholms universitet till Vetenskapsradion.

Hon säger att situationen för fjällräven har förbättrats och att arbetet för att bevara den hotade arten har gett resultat. Dock hänger fortfarande orosmoln över det lilla hunddjuret.

– Ska vi se det i ett längre tidsperspektiv så finns det ju det överhängande hotet med klimatförändringar också, mängden fjällhabitat minskar, rödräv kommer upp på fjället.

Inventeringen av hur många kullar som fötts i år görs av forskare från Stockholms universitet tillsammans med volontärer från länsstyrelserna i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Fjällräven jagades tidigare hårt för pälsens skull. Den fridlystes i Sverige 1928 men den hårt decimerade stammen har ännu inte hämtat sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer