Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Borde ha agerat tidigare” – Emilia Töyrä (S) om problemen vid Raketskolan i Kiruna. Foto: Hans Sternlund/SVT

Prestigesatsningen på Raketskolan i Kiruna sågas i ny utredning

Uppdaterad
Publicerad

Ombyggnaden av Raketskolan i Kiruna för drygt tio år sedan ledde inte bara till omfattande mögelskador på skolan. Hela det pedagogiska upplägget med stora delbara klassrum och genomskinliga väggar var misslyckat, konstateras i en utredning.

Utredning som Kiruna kommun har beställt har som syfte att man ska kunna dra lärdomar inför ett eventuellt bygge av en ny stor grundskola i Kirunas nya centrum.

Gott om lärdomar

Och lärdomar från Nya Raketskolan finns det gott om.

Nya Raketskolan i Kiruna

– Egentligen finns det inte särskilt mycket som har fungerat på Nya Raketskolan, säger Emilia Töyrä (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.

För få lärare

Modellen med stora klasser i stora klassrum byggde på att det skulle finnas två lärare i varje klass. Men lärarbristen i Kiruna innebar att det inte har fungerat ens från början, enligt utredningen.

Nu ska politikerna titta på om man kan låta hela högstadiet permanent flytta ut till den nya gymnasieskolans lokaler och/eller bygga om Nya Raketskolan.

Måste backa

Satsningen på det som kallades Sveriges modernaste lärmiljö var ett prestigeprojekt från Socialdemokraterna för drygt tio år sedan – något som partiet nu måste backa från.

I klippet berättar Emilia Töyrä bland annat i vilken mån hon anser att partiet bör vara självkritiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Raketskolan i Kiruna

Mer i ämnet