Politikerna tycker till om Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

Vården vid hälsocentralen i Vittangi bedrivs av en privat företagare efter upphandling av landstinget. Nordnytt berättar vad politikerna tycker om det.

Nordnytt har frågat landstingspolitikerna om man kan fortsätta driva vårdcentralen enligt samma modell?

Kent Ögren, Socialdemokraterna:

”Vi håller på att titta på frågan. Om det skulle vara att möjligt inom lagens ramar att göra en ny upphandling enligt den gamla modellen har vi inga problem med det. Och om inte måste vi se vilka förutsättningarna är att driva vårdcentraler i glesbygd enligt Lagen om det fria vårdvalet.2

Monica Carlsson, Vänsterpartiet:

”Om vi ska göra en ny upphandling i Vittangi måste det ske enligt Lagen om det fria vårdvalet, även om vi inte är några älskare av den lagen. Men vården måste vara likvärdig i hela länet och ske på samma villkor.”

Agneta Granström, Miljöpartiet:

”Vi har tyckt att det har fungerat bra i Vittangi. Men det är viktigt att vården sker på samma villkor och därför måste en ny upphandling göras utifrån det fria vårdvalet. Men vi ser en problematik med små vårdcentraler i glesbygden.”

Stefan Tornberg, Centerpartiet:

”I är i grunden positiva till hur upphandlingen löste problemet i Vittangi. Men det är naturligt att man nu övergår till det fria vårdvalet. Men det behövs en uppräkning till högre ersättningar till vårdcentraler i glesbygd”.

Jens Sundström, Folkpartiet:

”Landstingsledningen har tydligen fått för sig att det bara är det fria vårdvalet som gäller, men i extrem glesbygd fungerar inte prissättningen. Vi är öppna för att gå ut med en ny upphandling enligt den gamla modellen av vårdcentralen i Vittangi.”

Kenneth Backgård, Norrbottens sjukvårdsparti:

”Vi har varit positiva till modellen i Vittangi från dag ett. Det har varit ett sätt att säkerställa kontinuiteten. Vi är också beredd att diskutera alla sorts lösningar för Vittangi framtiden.”

Mattias Karlsson, Moderaterna:

”Modellen har fungerat bra och jag hoppas att läkarna kan tänkaa ig att gå över till det fria vårdvalet. Det är inte bra om vi skulle ha olika former i Norrbotten, även om vi måste se över ersättningsmodellen för det fria vårdvalet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus sjuk- och äldrevård

Mer i ämnet