Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Petter Antti, vd Opemera AB, berättar att företaget ska etablera en operationsverksamhet i Kalix som satsar på åkommor som inte prioriteras av den offentliga sjukvården. Foto: SVT

Privat vårdgivare etablerar sig i Kalix

Uppdaterad
Publicerad
Till hösten startar privat operationsverksamhet i delar av Kalix sjukhus lokaler. Inriktningen är till att börja med kirurgisk behandling av bland annat kvinnosjukdomen lipödem och på sikt hoppas man få vårdavtal med olika regioner i Sverige.

Just nu pågår ombyggnationer i 450 kvadratmeter av Kalix sjukhus. I höst ska det privata bolaget Opamera AB starta operationsverksamhet i lokalerna.

Det som inte prioriteras av offentlig sjukvård

– Vi kommer att inleda med att inrikta oss på kvinnoåkommor så som lipödem, bröstförminskningar och bukplastiker. Det är åkommor som inte prioriteras av den offentliga sjukvården och där vi känner att vi kan hjälpa till, säger Petter Antti, vd för Läkarjouren som äger dotterbolaget Opamera AB.

Patienterna får betala själva

Det avtal som finns med regionen är ett hyresavtal och vården kommer i dagsläget att bekostas av patienten.

– Än så länge är det i huvudsak patienterna själva som betalar behandlingen, säger Petter Antti som menar att den situationen kan förändras om någon region i Sverige väljer att skriva ett vårdavtal med bolaget.

”Vi slipper stå med tomma lokaler”

Samtalen med regionen om att hyra lokalerna har pågått i två år men enligt vd Petter Antti blev det betydligt lättare att komma överens när regionen fick en ny politisk ledning. Regionrådet Linda From (M) välkomnar det privata vårdföretaget till Kalix.

– Vi får en hyresgäst och slipper stå med tomma lokaler. I och med att företaget startar upp den här verksamheten visar vi att Norrbotten är på gång och att patienter kan komma till Norrbotten istället för som nu att vi skickar patienter söderut.

Vad är lipödem?

Visa

Lipödem är en kronisk störning i fettvävnaden där de ytliga mindre lymfkärlen, blodkärlen och nerverna är påverkade.

Med största sannolikhet en ärftlig sjukdom. Lipödem drabbar i stort sett endast kvinnor och bryter oftast ut i samband med hormonförändringar som till exempel pubertet, barnafödande eller menopaus.

Vid sjukdomens utbrott ökar kroppens fettceller i storlek och personen ökar i omfång framförallt över stuss, höfter och lår. I ett senare stadium kan även armarna påverkas.

Källa: Svenska Ödemförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer