Elever åker på studentresor – skola hotar med sänkta betyg

Uppdaterad
Publicerad

Många elever åker iväg på så kallade studentresor någon vecka innan studentexamen. Men nu protesterar skolorna. Både på grund av fyllan och skolket. På en skola i Piteå flyttar man fram betygsättningen och hotar med sänkta betyg.

För ett par år sedan började de så kallade studentresorna bli populära. På många håll är det nu vanligt att en stor andel av eleverna i sista årskurserna på gymnasiet åker iväg på en resa tillsammans någon av de sista veckorna innan examen.

”De som åker missar prov”

Men från skolledningarna ser man inte lika positivt på resorna. De skolor i Norrland SVT talat med ger inte ledigt för studentresor. Trots det åker elever iväg – i större och mindre omfattning beroende på skola och utbildning.

– De som åker missar prov, man missar arbetstid i skolan och vi ser att det påverkar resultaten, säger Jonas Jönsson, rektor på Gymnasiebyn i Luleå.

Några elever har råkat illa ut

Men det handlar inte bara om skolresultat. Luleå gymnasiekola har haft elever som råkat riktigt illa ut under sina studentresor. Det har både funnits de som utsatts för våldtäkter och de som tagit drogöverdoser.

I Piteå har gymnasieledningen nu gått ett steg längre för att förhindra resorna. Här har man valt att flytta fram datumet för betygssättning närmare själva examensdagen.

– Vi har flyttat fram betygssättningen fem dagar. Det betyder att eleverna inte kan få betyget i hand på examensdagen utan får det hemskickat, säger Britta Dahlén, gymnasiechef i Piteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.