• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

”Professorn gjorde ett övertramp”

Publicerad

Professor Per Ödlings agerande var ett ”övertramp”. Det anser regionfullmäktiges ordförande som var med och arrangerade utbildningsdagen.

På temat digitalisering hade Region Norrbotten bjudit in professor Per Ödling, professor i telekommunikation vid Lunds universitet.

Mitt under föreläsningen överlämnade han en bok om förintelsens offer till Sverigedemokraternas gruppledare Magnus Häggblad med orden ”den här ska du ha”. Något som möttes av applåder från flera andra ledamöter.

LÄS MER: ”Jag pekades ut som nazist”

– Vi kan bara beklaga det, vi hade ingen aning om det i förväg, säger Elisabeth Lindberg (S), regionfullmäktiges ordförande.

Efter föreläsningen ska flera av åhörarna ha pratat med Per Ödling.

– Han menade att han inte hade några elaka avsikter, men det var ett övertramp – på helt eget bevåg, säger hon.

Under gårdagen försökte Elisabeth Lindberg ringa till Magnus Häggblad för att beklaga det inträffade men utan att få något svar.

”Helt oacceptabelt”

En som däremot har varit i kontakt med Magnus Häggblad är partikollegan Robert Håkansson.

– Det är okej att angripa vår politik i talarstolen eller i media, men att peka ut en enskild person på det här sättet är helt oacceptabelt, säger han. Vi skulle aldrig acceptera det beteendet på en arbetsplats eller på en skola.

Vad händer nu?

– Det handlar om ärekränkning eller grovt förtal och vi kommer att gå vidare på de sätt vi kan.

Bland annat har han begärt ut all korrespondens kring arrangemanget för att se om det var en avsiktlig handling från Region Norrbottens sida.

Landstingsrådet såg inget

SVT Nyheter Norrbotten har även varit i kontakt med andra ledamöter som var med under föreläsningen. Regionrådet Maria Stenberg (S) var där men säger att hon inte känner till händelsen.

– Det vet jag ingenting om, jag såg ingenting sånt, säger hon.

Anders Josefsson (M) såg dock händelsen men är osäker på avsikten.

– Absolut, så var det. Dock ska jag säga att jag inte vet om Per Ödling visste att han gav boken till en Sverigedemokrat. Han hade mycket interaktion med publiken hela tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-anmälan mot föreläsare

Mer i ämnet