Gruppledaren i SD Magnus Häggblad fick ta emot en bok om Förintelsen under en utbildningsdag. Foto: SVT

SD-politiker fick förintelsebok på möte – ”Jag pekades ut som nazist”

Uppdaterad
Publicerad

”Min hittills värsta dag som aktiv Sverigedemokrat”. Så beskriver gruppledaren Magnus Häggblad gårdagens utbildningsdag anordnad av Region Norrbotten.
Det efter att en föreläsare överlämnat en bok om Förintelsen och mötts av applåder från flera andra ledamöter.

Under torsdagen samlades regionfullmäktiges ledamöter för en utbildningsdag på temat digitalisering och regional tillväxtpolitik.

En av de inbjudna föreläsarna var Per Ödling, professor i telekommunikation vid Lunds universitet som mitt under föreläsningen överlämnade en bok om Förintelsens offer till Sverigedemokraternas gruppledare Magnus Häggblad med orden ”den här ska du ha”.

”Pekades ut som Förintelseförnekare”

Magnus Häggblad har efter det inträffade inte gått att nå men i ett facebookinlägg beskriver han dagen som ”Min hittills värsta dag som aktiv Sverigedemokrat”.

”Jag vet inte hur du själv skulle uppfatta det om din föreläsare i digitalisering och regional utveckling plötsligt offentligt överräcker en bok om Förintelsen. Men jag uppfattade det i alla fall som att jag pekades ut som antisemit, Förintelseförnekare eller nazist eller en kombination av allt detta.”

Per Ödlings överlämnande av boken möttes av applåder från flera andra av åhörarna och Magnus Häggblad lämnade föreläsningen.

LÄS ÄVEN:  ”Professorn gjorde ett övertramp”

Medveten handling

Att Per Ödling gav boken till just en Sverigedemokrat var ingen slump. Innan föreläsningen gick han igenom listan över ledamöterna.

– Jag hade den här boken med mig och tänkte: ”vem har mest nytta av den?”

Och varför gav du den till just Magnus Häggblad?

– Den politiska rörelse de driver handlar om främlingsfientlighet och om att stänga folk ute.

”Får stå ut med att få en bok”

Magnus Häggblad tog väldigt illa vid sig, vad tänker du om det?

– Att folk skulle applådera var jag inte beredd på men är man politiker får man stå ut med att få en bok, det kan inte vara det allra värsta. Men jag blev förvånad över att han lämnade lokalen, det hade varit bättre om han hade varit kvar, säger Per Ödling.

Är det här något du brukar göra under dina föreläsningar?

– Jag har aldrig gjort det förut.

Magnus Häggblad har nyligen kommit tillbaka efter en längre tids timeout som det egna partiet krävt efter ett uttalande om att ”migranter börjar våldta våra svenska kvinnor”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-anmälan mot föreläsare

Mer i ämnet