SD vill polisanmäla föreläsaren

Publicerad

Region Norrbottens inhyrde föreläsare Per Ödling överlämnade en bok om förintelsen till SD:s gruppledare – nu riskerar han att bli polisanmäld för förtal.

Per Ödling är professor i telekommunikation vid Lunds universitet och föreläste i torsdags om digitalisering och region utveckling.

Men mitt under föredraget gick han fram till sverigedemokraternas gruppledare Magnus Häggblad och överlämnade en bok om förintelsen av Hedi Fried, en av de överlevande från Auschwitz och Bergen-Belsens koncentrationsläger.

”Enormt fult gjort”

– Det är grovt, obehagligt och kränkande. Förintelsen har ingenting att göra med digitalisering. Utan det han indirekt gjorde var att lägga in ett meddelande om att vår ledamot är anitsemit, förintelseförnekare och rent av nazist. Det var enormt fult gjort, säger Robert Håkansson, ordförande för SD Norrbotten.

Läs mer: SD–politiker fick bok om förintelsen på möte

Han menar att det värsta var att många deltagare applåderade föreläsarens tilltag.

– Det var det som vår ledamot tog allra hårdast. Då brast någonting och han plockade ihop sina grejer och gick därifrån. I dag är han mycket ledsen och vill inte svara på medias frågor, säger Robert Håkansson.

Polisanmäler föreläsaren

Sverigedemokraterna undersöker nu hur partiet kan gå vidare med frågan.

– Så där gör man inte. Det är inte okej. Det som mest troligt kommer att hända är att det kommer att upprättas en polisanmälan mot den här föreläsaren. Det handlar om förtal, enligt brottsbalken, säger han.

Läs mer: ”Professorn gjorde ett övertramp”

”Får gärna polisanmäla”

Professor Per Ödling är förvånad över partiets utspel och inte speciellt orolig för egen del.

– De får gärna polisanmäla mig. Jag har inte sagt något illa om någon, utan jag har bara gett en person en bok och jag kan inte se att det kan vara olagligt att göra det. Det här blir jätteintressant i fortsättningen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-anmälan mot föreläsare

Mer i ämnet