SD polisanmäler föreläsaren

Publicerad

Vid lunchtid på fredagen har en polisanmälan upprättats mot den professor som på en föreläsning lämnade över en bok om förintelsen till Sverigedemokraternas ledamot och gruppledare i Norrbotten.

Det blir nu upp till polis och åklagare att utreda om straffrättsligt ansvar kan utdömas. Det skriver ordförande för Sverigedemokraterna  i Norrbotten, Robert Håkansson, i ett pressmeddelande till SVT Norrbotten. 

Håkansson skriver vidare att partiets tolkning av det som inträffade mycket väl stämmer in på vad som nämns i brottsbalkens 5 kap paragraf 1. ”Den som utpekar någon som brottsling eller klandervärd i sitt levnadssätt  eller eljest lämnar uppgifter som är ämnade att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter”, eller enligt paragraf 3 i samma kapitel ”smädelse genom kränkande tillmäle”. 

Bakgrund till anmälan 

Det var under en föreläsning där Region Norrbotten bjudit in professor Per Ödling vid Lund universitet som han överlämnade en bok om förintelsen till Sverigedemokraternas gruppledare Magnus Häggblad. Vid överlämnandet ska professorn ha sagt ”den här ska du ha”. Något som möttes av applåder av flera andra ledamöter samtidigt som Magnus Häggblad lämnade mötet. 

Magnus Häggblad har inte gått att nå före en kommentar men beskriver det inträffade som ”Min hittills värsta dag som Sverigedemokrat”. 

Per Ödling är professor vid bredbandskommunikation vid Lunds universitet och han var inbjuden av Region Norrbotten för att föreläsa inom det ämnet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-anmälan mot föreläsare

Mer i ämnet